ADO Icarus vzw

Zelfstandig leven met een beperking, het kán.

ADO Icarus vzw

ADO Icarus vzw

Kempische Steenweg 293/8
3500 Hasselt

E-mailadres - Website

Telefoonnummer:
011 85 84 85

Oprichtingsjaar:
1992

Actiedomein:
Personen met een beperking

Regio:
België

Transparant goed doel:


Bestel een Goodgift

Zelfstandig leven met een beperking, het kán.

Onze missie is om ervoor te zorgen dat mensen die zorgbehoevend zijn zelfstandig kunnen wonen en leven indien zijn dit wensen. Het gaat in de eerste plaats om personen met een (zware) lichamelijke beperking, maar wij bieden ook ondersteuningsvormen aan voor andere doelgroepen zoals senioren en personen met een licht mentale beperking.

Iedereen verdient het om zijn leven vorm te geven zoals hij of zij dat wilt, ook mensen met een zorgbehoefte. Niet iedereen ziet het zitten om in een voorziening te wonen. Heel wat mensen zijn erg gesteld op hun zelfstandigheid en willen zelf bepalen hoe ze hun dag invullen.

Onze gebruikers zijn hoofdzakelijk personen met een zware lichamelijke beperking (door een ongeval, spier- of zenuwziekte, beroerte, zuurstoftekort bij de geboorte, enz). Zij kunnen bij ons kiezen voor een aantal ondersteuningsvormen. De eerste is 24/24u-ondersteuning (voorheen ADL). Hierbij wonen de gebruikers in een woning die is aangepast aan hun noden. Al onze woningen liggen in de buurt van een centrale waar 24u per dag assistenten post vatten. Wanneer de gebruikers assistentie nodig hebben of in nood verkeren, kunnen ze een oproep plaatsen. Er komt dan een assistent ter plaatse om hulp te verlenen. Het gaat om 1001 taken, zoals toiletbezoek, iets te drinken nemen, in bed leggen, de post openen, enz.

We hebben elf dergelijke centra doorheen Vlaanderen en ondersteunen op die manier zo'n 180 Vlamingen. We zijn daarmee de grootste in z'n soort in België. Verder bieden we vanuit deze centra ook ondersteuning op afspraak aan. Hierbij bepalen gebruikers zelf hoeveel uren ze ondersteuning nodig hebben, dit wordt op voorhand aangevraagd. Ons aanbod wordt aangevuld met psychosociale ondersteuning, een uitgebreide vrijwilligerswerking (+2000 vrijwilligers aangesloten), alarmassistentie (bij senioren), rechtstreeks toegankelijke hulp, een lokaal dienstencentrum in Brussel, ….

Over ons

Benieuwd naar de organisatie achter Goodgift?

In 2012 richtte een team van vrijwilligers Goodgift op. Zij wilden het geven aan goede doelen stimuleren en het aantal nutteloze cadeaus verminderen. In 2019 namen wij, een nieuw team, het beheer van de website over en gaven we haar een gloednieuwe look!

Elk goed doel kan gratis deel uitmaken van Goodgift. Van de kleine vzw om de hoek tot de grote organisatie waarbij je elk jaar met een actie helpt. We werken op vrijwillige basis en alle donaties worden rechtstreeks doorgestort naar het gekozen goed doel.

Meer weten?

Hoe werkt het?

Wat is een Goodgift en hoe schenk je er één?

Een Goodgift is een cadeaubon waarbij de ontvanger het bedrag doneert aan een persoonlijke gekozen goed doel – een organisatie die hem/haar nauw aan het hart ligt.

Een Goodgift aankopen kan volledig gratis door te kiezen voor een digitale bon. Geef je toch liever een mooi aandenken? Dan kan dat ook! Kies het aantal en het bedrag, vul je gegevens in en wij bezorgen jouw Goodgift. Schenk deze aan de gelukkige ontvanger en zij/hij doneert het bedrag aan een persoonlijk gekozen goed doel.

Ik bestel een goodgift

Oeps! Je browser wordt niet ondersteund!

Je browser (Internet Explorer 11) is verouderd

Met een verouderde browser kan je onze website helaas niet goed gebruiken. Voor de beste ervaring raden we je aan om over te stappen.

Ondersteunde browsers

Download de nieuwste versie van je favoriete browser: