VZW Red Onze Kleiputten

Red Onze Kleiputten Terhagen van de ontbossing!

VZW Red Onze Kleiputten

VZW Red Onze Kleiputten

Hoek 183
2850 Boom

E-mailadres - Website

Telefoonnummer:
0492 64 69 38

Oprichtingsjaar:
2020

Actiedomein:
Milieu & Natuur

Regio:
AntwerpenBestel een Goodgift

Red Onze Kleiputten Terhagen van de ontbossing!

De kleiputten van Terhagen worden bedreigd door een groots project waarbij tot 4.5 miljoen m³ grond van de Oosterweelverbinding over ons prachtige natuurgebied zouden worden gestort. Hierbij gaat tot 55ha bos verloren. Red Onze Kleiputten is een vzw die opgericht is door enkele buurtbewoners en die onderzoek doet naar de motivatie van dit project en mogelijke alternatieven zoekt. Hierbij stuitten we onlangs al op het hele PFOS-schandaal dat we met behulp van Thomas Goorden wereldkundig hebben kunnen maken. Toch gaan de plannen onveranderd door, dus wij zetten onze strijd ook verder!

De Kleiputten Terhagen zijn een gebied van ongeveer 86ha waarvan 55ha (grootte van 110 voetbalvelden) dreigt ontbost te worden. Hiermee is dit het grootste bedreigde bos in Vlaanderen! Men wil er 4,5 miljoen kubieke meter oosterweel-gronden komen storten, zogenaamd ‘om te saneren’.

Wij zijn het daar absoluut niet mee eens. 90% van het gebied is immers waardevolle tot zeer waardevolle natuur. Bovendien is het een prachtig gebied voor wandelaars, sporters, jeugd, vissers, natuurliefhebbers … Daarom is het belangrijk om zorgvuldig met dit gebied om te gaan.

De Provincie en De Vlaamse Waterweg (eigenaars van het gebied) beweren dat het gebied moet gesaneerd worden. Ja, er is een kleine oppervlakte met een voormalig asbeststort dat onmiddellijk gesaneerd moet worden, maar dat is slechts 4,5ha groot. Hiervoor zijn 200.000 m3 grond ruimschoots voldoende. Die kunnen aangevoerd worden via de Rupel en de bestaande toegangsweg. Op minder dan één jaar is die klus geklaard.

Er zou ook een risico zijn van vervuiling van de Rupel met sulfaten uit het gebied. Die zouden afkomstig zijn van het voormalig huisvuilstort. Maar aangezien dit huisvuilstort al sinds 1983 buiten gebruik is, is ook de aanwezige vervuiling al vrijwel uitgespoeld en gaat er geen risico meer uit van dit stort, zo bevestigen deskundigen die wij raadpleegden.

Bovendien is het ontbossen van een dergelijke grote oppervlakte in tijden van klimaatopwarming desastreus. Daarbovenop is het de Groene Long van de Rupelstreek.

Conclusie: behoud dit gebied zoals het nu is. Zorg voor een degelijke afdekking van het stukje asbeststort en laat de overige 90% van onze mooie Kleiputten zoals ze nu zijn!

Over ons

Benieuwd naar de organisatie achter Goodgift?

In 2012 richtte een team van vrijwilligers Goodgift op. Zij wilden het geven aan goede doelen stimuleren en het aantal nutteloze cadeaus verminderen. In 2019 namen wij, een nieuw team, het beheer van de website over en gaven we haar een gloednieuwe look!

Elk goed doel kan gratis deel uitmaken van Goodgift. Van de kleine vzw om de hoek tot de grote organisatie waarbij je elk jaar met een actie helpt. We werken op vrijwillige basis en alle donaties worden rechtstreeks doorgestort naar het gekozen goed doel.

Meer weten?

Hoe werkt het?

Wat is een Goodgift en hoe schenk je er één?

Een Goodgift is een cadeaubon waarbij de ontvanger het bedrag doneert aan een persoonlijke gekozen goed doel – een organisatie die hem/haar nauw aan het hart ligt.

Een Goodgift aankopen kan volledig gratis door te kiezen voor een digitale bon. Geef je toch liever een mooi aandenken? Dan kan dat ook! Kies het aantal en het bedrag, vul je gegevens in en wij bezorgen jouw Goodgift. Schenk deze aan de gelukkige ontvanger en zij/hij doneert het bedrag aan een persoonlijk gekozen goed doel.

Ik bestel een goodgift

Oeps! Je browser wordt niet ondersteund!

Je browser (Internet Explorer 11) is verouderd

Met een verouderde browser kan je onze website helaas niet goed gebruiken. Voor de beste ervaring raden we je aan om over te stappen.

Ondersteunde browsers

Download de nieuwste versie van je favoriete browser: