Accolage

Buren helpen buren

Accolage

Accolage

Lakensestraat 76
1000 Brussel

E-mailadres - Website

Telefoonnummer:
0484 48 38 33

Oprichtingsjaar:
2013

Actiedomein:
Mentale gezondheid, Ouderen

Regio:
Brussels Hoofdstedelijk GewestBestel een Goodgift

Buren helpen buren

Accolage streeft naar oplossingen tegen eenzaamheid en het sociale isolement van ouderen en kwetsbare personen. Dit doen we door het creëren van burenhulpnetwerken waar het kleine helpen en de connectie tussen buren actief wordt gestimuleerd en begeleid.

Accolage activeert het potentieel van informele hulp door het kleine, onderlinge helpen te promoten en actief op te volgen. Door mensen te verbinden en verenigen in lokale netwerken, wil Accolage tegelijk de sociale samenhang op buurtniveau versterken en het contact tussen generaties en culturen bevorderen.

Het doel is om ouderen en kwetsbare personen zo te versterken in hun autonomie en eigenwaarde, zodat zij op een volwaardige manier zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Zo streeft Accolage naar een volwaardige erkenning van ouderen en kwetsbare personen met een zorgbehoefte in onze samenleving.

De stijgende levensverwachting (vergrijzing) zorgt ervoor dat veel ouderen in een kwetsbare positie terechtkomen. Die kwetsbare situatie uit zich op verschillende vlakken, die elkaar vaak tegelijk nog versterken. Accolage gelooft in de kracht van informele hulp (vrijwilligerswerk en informele netwerken hebben veel potentieel om een antwoord te bieden op de gelaagde kwetsbaarheid) en de kracht van de buurt (door beperkte mobiliteit wordt de omgeving kleiner. Een helpende hand in de buurt wordt dan extra belangrijk, zorgt voor vertrouwen en zorgt dat ze langer thuis kunnen wonen).

Hoe doen we dit concreet?

  • We creëren een sociaal netwerk rond eenzame en geïsoleerde ouderen
  • We stimuleren het kleine helpen tussen buren
  • Er wordt actief samengewerkt met onder meer de formele hulp- en zorgsector

Over ons

Benieuwd naar de organisatie achter Goodgift?

In 2012 richtte een team van vrijwilligers Goodgift op. Zij wilden het geven aan goede doelen stimuleren en het aantal nutteloze cadeaus verminderen. In 2019 namen wij, een nieuw team, het beheer van de website over en gaven we haar een gloednieuwe look!

Elk goed doel kan gratis deel uitmaken van Goodgift. Van de kleine vzw om de hoek tot de grote organisatie waarbij je elk jaar met een actie helpt. We werken op vrijwillige basis en alle donaties worden rechtstreeks doorgestort naar het gekozen goed doel.

Meer weten?

Hoe werkt het?

Wat is een Goodgift en hoe schenk je er één?

Een Goodgift is een cadeaubon waarbij de ontvanger het bedrag doneert aan een persoonlijke gekozen goed doel – een organisatie die hem/haar nauw aan het hart ligt.

Een Goodgift aankopen kan volledig gratis door te kiezen voor een digitale bon. Geef je toch liever een mooi aandenken? Dan kan dat ook! Kies het aantal en het bedrag, vul je gegevens in en wij bezorgen jouw Goodgift. Schenk deze aan de gelukkige ontvanger en zij/hij doneert het bedrag aan een persoonlijk gekozen goed doel.

Ik bestel een goodgift

Oeps! Je browser wordt niet ondersteund!

Je browser (Internet Explorer 11) is verouderd

Met een verouderde browser kan je onze website helaas niet goed gebruiken. Voor de beste ervaring raden we je aan om over te stappen.

Ondersteunde browsers

Download de nieuwste versie van je favoriete browser: