Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Algemene vragen over GoodGift

GoodGift biedt een origineel alternatief voor ongewenste geschenken. Door een GoodGift te kopen vermenigvuldig je de waarde van je budget en doe je meer mensen een plezier: niet enkel de persoon die je geschenk ontvangt, maar ook het goede doel dat gekozen wordt en de zaak die zij behartigen.

Onze missie is het stimuleren van giften aan goede doelen, en het terugdringen van nutteloze geschenken.

Bijvoorbeeld: Karin heeft nog een relatiegeschenk nodig voor Tim, de spreker op de conferentie vanmiddag. Ze wil hem niet zijn vijfde doos pralines kopen en besluit een goed doel te helpen door een GoodGift te kopen. Tim is blij verrast met zijn GoodGift geschenkbon. Hij kiest zijn favoriete goede doel door de persoonlijke code op de bon in te geven op onze website. Het gekozen goede doel zal nu het volledige bedrag van de donatie ontvangen dankzij de spitsvondigheid van Karin en de keuze van Tim.

Een GoodGift betrekt de ontvanger en verzekert dat de donatie gaat naar een organisatie waar hij/zij om geeft.

Vele goede doelen laten je een donatie doen en het resultaat "aanbieden" als geschenk aan iemand anders. Daar is niets mis mee, maar het laat geen inbreng toe van de persoon die het geschenk ontvangt. Ze beslissen niet wie het geld ontvangt, en misschien is er wel een ander goed doel waarmee ze meer begaan zijn.

GoodGift maakt liefdadige geschenken terug leuk: de persoon die de bon ontvangt mag beslissen welke organisatie het geld krijgt. GoodGift biedt een ruime selectie aan goede doelen, dus er is iets geschikt voor iedereen.

GoodGift is een non-profit gerund door vrijwilligers. We betalen altijd 100% van de donaties aan de gekozen goede doelen!

De persoon die de GoodGift koopt dient misschien meer te betalen dan het bedrag van de donatie, afhankelijk van het betaalmiddel en de leveringsmethode. Deze toeslagen zijn er enkel om onze werkelijke kosten voor betalingen/leveringen te dekken, en we streven ernaar om ze laag te houden. Het ontwikkelen van deze website, het verwerken van de bestellingen en het uitbetalen van de donaties gebeuren allemaal pro-bono!

Een organisatie moet niet erkend zijn door de overheid om toegevoegd te worden aan onze lijst. Echter, we verwachten wel dat de organisatie een "goed doel" steunt en geen winstoogmerk heeft. Vermelding op onze website houdt niet in dat GoodGift en/of de mensen erachter deze organisatie of haar doel steunen. Bovendien behouden wij het recht om eender welke organisatie te weigeren of te schrappen uit onze lijst.

Indien je vindt dat een bepaalde organisatie toegevoegd of verwijderd moet worden van onze site, contacteer ons en we zullen jouw aanvraag onderzoeken.

Je wil iemand een GoodGift schenken

Ieder jaar geven mensen een fortuin uit aan nutteloze of ongewenste geschenken. Bespaar jezelf de zoektocht naar zo'n geschenk en koop een GoodGift. Op deze manier doe je meer mensen een plezier: niet enkel diegene die jouw geschenk ontvangt, maar ook het gekozen goede doel en de zaak die zij behartigen.

GoodGift kan geen belastingvermindering voor de geschonken bedragen garanderen.

Ten eerste komen niet alle goede doelen in aanmerking. Ten tweede dien je aan de wettelijke voorwaarden te voldoen.

Wanneer je ervoor kiest om het bedrag achteraf zelf naar het goede doel over te schrijven, krijg je mogelijk een fiscaal attest toegestuurd vanwege het goede doel.

Elke GoodGift heeft een vervaldatum, gebaseerd op de datum van bestelling. Een GoodGift die vandaag besteld wordt, zal 6 maanden geldig zijn (tot 19 juni 2019 om precies te zijn). Vervallen GoodGifts worden automatisch gedoneerd aan een organisatie in onze lijst.

Indien je een GoodGift hebt die bijna vervalt, en een goede reden hebt om de geldigheidsduur te willen verlengen, contacteer ons en we zullen bekijken of we de vervaldatum kunnen uitstellen.

Je hebt een GoodGift ontvangen

GoodGift kan geen belastingvermindering voor de geschonken bedragen garanderen.

Wanneer de schenker het bedrag op voorhand aan GoodGift betaald heeft, en je er niet voor gekozen hebt anoniem te blijven, geven wij jouw naam en het geschonken bedrag door aan het gekozen goede doel.

Je kan het gekozen goede doel dus contacteren en informeren of zij jou een attest kunnen toesturen, op basis van de informatie die zij van ons ontvingen. Wij kunnen echter niet garanderen dat zij hier aan meewerken.

Belastingvermindering in België
Het ministerie van financiën biedt een actuele lijst van Belgische goede doelen die in aanmerking komen voor fiscale attesten. Hun website bevat ook meer gedetailleerde informatie over de regulering rond belastingvoordelen voor liefdadige schenkingen.

Ofwel betaalt de schenker het bedrag op voorhand aan GoodGift, ofwel achteraf rechtstreeks aan het goede doel.

Bij betaling op voorhand, zullen wij nadat een goed doel gekozen werd, dit bedrag doorstorten naar de gekozen organisatie. GoodGift wordt beheerd door een team van vrijwilligers. Om de werklast beheersbaar te houden betalen we donaties in een enkele overschrijving per organisatie, één keer per maand. Gezien een overschrijving ook even duurt kan het dus tot 35 dagen duren tot de organisatie het geld van jouw donatie ontvangt. Gemiddeld zal het echter sneller zijn. Dus contacteer ons gerust indien je nieuwsgierig bent wanneer je donatie uitbetaald zal worden.

Bij betaling achteraf door de schenker kunnen wij de timing niet bepalen (of achterhalen). We rekenen dan ook op de goede wil van de schenkers om de gekozen goede doelen tijdig te betalen.

Je vertegenwoordigt een goed doel

GoodGift biedt momenteel een brede waaier aan goede doelen, dus momenteel aanvaarden wij geen nieuwe organisaties.

Vanzelfsprekend. We gaan ervan uit dat goede doelen donaties via GoodGift verwelkomen. Echter, indien je de officiële vertegenwoordig(st)er bent van een van de opgelijste liefdadige organisaties en je deze wil laten verwijderen van onze website, contacteer ons en we zullen jouw vraag opvolgen.