Similes vzw

Similes vzw, familievereniging geestelijke gezondheid

Similes vzw

Similes vzw

Groeneweg 151
3001 Leuven - Heverlee

E-mailadres - Website

Telefoonnummer:
016 24 42 01

Oprichtingsjaar:
1972

Actiedomein:
Gezondheid, Kinderen & Jongeren, Ouderen, Welzijn

Regio:
BelgiëBestel een Goodgift

Similes vzw, familievereniging geestelijke gezondheid

Similes verenigt families in Vlaanderen en Brussel waarin een jongere, ouder of partner worstelt met een psychische aandoening. In deze families staat het psychisch welzijn zwaar onder druk. Similes ondersteunt hen op het vlak van zorg, zelfzorg en netwerking en zet op tal van manieren in op het vergroten van hun draagkracht.

Similes geeft deze families tevens een stem door binnen hulpverlening en samenleving te getuigen over de grenzen waar families op botsen. Zo bevordert Similes zowel het herstelproces van psychisch kwetsbare jongeren en volwassenen, als dat van hun naasten.

Het taboe voorbij. Ruim een kwart van alle mensen worstelt gedurende korte of langere tijd met zware psychische problemen zoals een bipolaire stoornis of een obsessief compulsieve stoornis, borderline, depressie, eetstoornissen, psychotische aandoeningen of verslaving. Geestelijke gezondheidsproblemen maken deel uit van het leven zoals het is. Voor velen is dit nog een ongemakkelijke waarheid. Similes gaat het gesprek over psychische aandoeningen aan en wijst waar nodig op mogelijkheden en verantwoordelijkheden tot herstel.

Herstelgerichte zorg. Het aanbod aan hulp en ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is onvoldoende ruim en vaak weinig aangepast aan specifieke noden. Similes promoot daarom de benadering van herstelgerichte zorg. In de geestelijke gezondheidszorg ontstaan er goede praktijken om met patiënten te verkennen hoe psychische kwetsbaarheid een plaats kan krijgen in het eigen levenstraject. Hier dient nog meer op te worden ingezet. Ook binnen de ruime samenleving zijn inspanningen nodig om mensen met een psychische kwetsbaarheid betere kansen te bieden om zich te ontplooien.

Herstel voor families. Het psychisch lijden van jongeren en volwassenen treft ook hun naasten. De relatie met hun kwetsbare familielid verandert, ze kunnen met hun vragen moeilijk terecht bij hulpverleners, de balans tussen draagkracht en draaglast kan snel en soms onherroepelijk uit evenwicht raken. Similes vraagt aandacht voor de noden van families en ijvert ook voor hen op een positief perspectief op herstel. Mits de nodige ondersteuning, kan psychische kwetsbaarheid ook ingebed worden in het eigen levenstraject van ouders, partners, kinderen of andere naastbetrokkenen.

Over ons

Benieuwd naar de organisatie achter Goodgift?

In 2012 richtte een team van vrijwilligers Goodgift op. Zij wilden het geven aan goede doelen stimuleren en het aantal nutteloze cadeaus verminderen. In 2019 namen wij, een nieuw team, het beheer van de website over en gaven we haar een gloednieuwe look!

Elk goed doel kan gratis deel uitmaken van Goodgift. Van de kleine vzw om de hoek tot de grote organisatie waarbij je elk jaar met een actie helpt. We werken op vrijwillige basis en alle donaties worden rechtstreeks doorgestort naar het gekozen goed doel.

Meer weten?

Hoe werkt het?

Wat is een Goodgift en hoe schenk je er één?

Een Goodgift is een cadeaubon waarbij de ontvanger het bedrag doneert aan een persoonlijke gekozen goed doel – een organisatie die hem/haar nauw aan het hart ligt.

Een Goodgift aankopen kan volledig gratis door te kiezen voor een digitale bon. Geef je toch liever een mooi aandenken? Dan kan dat ook! Kies het aantal en het bedrag, vul je gegevens in en wij bezorgen jouw Goodgift. Schenk deze aan de gelukkige ontvanger en zij/hij doneert het bedrag aan een persoonlijk gekozen goed doel.

Ik bestel een goodgift

Oeps! Je browser wordt niet ondersteund!

Je browser (Internet Explorer 11) is verouderd

Met een verouderde browser kan je onze website helaas niet goed gebruiken. Voor de beste ervaring raden we je aan om over te stappen.

Ondersteunde browsers

Download de nieuwste versie van je favoriete browser: