Solentra VZW

It takes a society to heal war trauma

Solentra VZW

Solentra VZW

Sainctelettesquare 17
1000 Brussel

E-mailadres - Website

Telefoonnummer:
+32 2 477 57 15

Oprichtingsjaar:
2005

Actiedomein:
Mentale gezondheid, Migratie & integratie

Regio:
België

Transparant goed doel:


Bestel een Goodgift

It takes a society to heal war trauma

Solentra vzw biedt transculturele psychiatrische zorg en traumabegeleiding aan personen met een vluchtelingen- of migratieachtergrond. Het is onze missie om het psychisch zorgaanbod toegankelijker, efficiënter en kwalitatiever te maken voor hen. We vertrekken daarbij vanuit de mensenrechtenbenadering en een brede ecologische visie op gezondheid. Daarnaast vertalen we onze klinische expertise ook naar opleidingen, tools en diensten om professionals die werken met deze doelgroep te ondersteunen voor een efficiënte en kwaliteitsvolle begeleiding.

Solentra werd in 2005 opgericht vanuit de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van UZ Brussel om een antwoord te bieden op de specifieke noden van kinderen en gezinnen met een migratie-achtergrond. Psychiaters en psychologen stelden er immers vast dat in een van de meest diverse steden ter wereld hun wachtkamer quasi wit kleurde. Als 80% van de psychische problemen voortvloeien uit omgevingsfactoren en de context waarin mensen leven, dan zou dit zichtbaar moeten zijn in de wachtkamer, wat niet het geval was.

Solentra stelde verschillende drempels vast die personen met een migratieachtergrond verhinderden om de juiste, kwalitatieve zorg te krijgen (taal, cultuur, financiële situatie, stigma,…) wat leidt tot onderpsychiatrisering (mensen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben). Omgekeerd stelde Solentra ook een overpsychiatrisering en -medicalisering vast: mensen die niet begrepen worden omwille van taal of cultuur en die gedragsproblemen stellen krijgen vaker medicatie voorgeschreven terwijl dat niet nodig is.

Solentra richt zich in de eerste plaats tot die personen die niet of onvoldoende bereikt worden door de reguliere zorgverlening. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen kunnen bij ons terecht.

Voor het specifieke aanbod en meer informatie in verband met onze aanpak en methodologie, verwijzen we graag naar onze website.

Over ons

Benieuwd naar de organisatie achter Goodgift?

In 2012 richtte een team van vrijwilligers Goodgift op. Zij wilden het geven aan goede doelen stimuleren en het aantal nutteloze cadeaus verminderen. In 2019 namen wij, een nieuw team, het beheer van de website over en gaven we haar een gloednieuwe look!

Elk goed doel kan gratis deel uitmaken van Goodgift. Van de kleine vzw om de hoek tot de grote organisatie waarbij je elk jaar met een actie helpt. We werken op vrijwillige basis en alle donaties worden rechtstreeks doorgestort naar het gekozen goed doel.

Meer weten?

Hoe werkt het?

Wat is een Goodgift en hoe schenk je er één?

Een Goodgift is een cadeaubon waarbij de ontvanger het bedrag doneert aan een persoonlijke gekozen goed doel – een organisatie die hem/haar nauw aan het hart ligt.

Een Goodgift aankopen kan volledig gratis door te kiezen voor een digitale bon. Geef je toch liever een mooi aandenken? Dan kan dat ook! Kies het aantal en het bedrag, vul je gegevens in en wij bezorgen jouw Goodgift. Schenk deze aan de gelukkige ontvanger en zij/hij doneert het bedrag aan een persoonlijk gekozen goed doel.

Ik bestel een goodgift

Oeps! Je browser wordt niet ondersteund!

Je browser (Internet Explorer 11) is verouderd

Met een verouderde browser kan je onze website helaas niet goed gebruiken. Voor de beste ervaring raden we je aan om over te stappen.

Ondersteunde browsers

Download de nieuwste versie van je favoriete browser: